Potrebujete pomoč ? Pokličite +386 31 654958 

Ali ste vedeli ?
Objavljeno v

KOSTUM OBLEKA KRAMPUS PARKELJ v Sloveniji

krampus parkelj kostim
Objavljeno v

KOSTUM OBLEKA KRAMPUS PARKELJ v Sloveniji

V Sloveniji je tradicija krampusa, znana kot parkelj ali krampus, globoko zakoreninjena v domači folklori in je povezana predvsem s praznovanjem Miklavža 6. decembra. Parkelj ima podobnosti z legendo o Krampusu, ki jo najdemo v drugih alpskih regijah.

V slovenskem izročilu je Parkelj tipično upodobljen kot hudičev lik, pogosto oblečen v temne, kosmate kostume z rogovi in maske, ki spominjajo na zastrašujoče, groteskne obraze. Ti parkeljčki, podobno kot krampusi v drugih kulturah, spremljajo svetega Miklavža ob obisku domov in javnih prireditvah.

Na Miklavževanje Sveti Miklavž z darili nagradi vzgojene otroke, Parkelj pa je kontrast, saj s svojimi norčijami straši in zabava množice. Parkelj lahko nosi verige, zvonce in biče, da povzroča hrup in ustvarja zastrašujoče vzdušje. Sodelujejo z množico, se šalijo in včasih rahlo bičajo ali udarjajo ljudi, da ustvarijo zabavno in živahno vzdušje med praznovanjem.

V Sloveniji imamo različne regionalne različice tradicije Parklja, od katerih ima vsaka svojo edinstveno nošo in običaje. Tradicija parklja v Sloveniji je pomemben del kulturne dediščine države in se še vedno praznuje v številnih skupnostih, zlasti na podeželju. Je zanimiv in nekoliko srhljiv vidik slovenske folklore in del bogate tapiserije evropske zimske tradicije.

 

Krampus je mitsko bitje in del evropske folklore, zlasti v alpskih predelih. Krampusa pogosto povezujejo z božičem, vendar je temnejši in bolj zlovešč dvojnik Božička. Ime “Krampus” izhaja iz nemške besede “Krampen”, kar pomeni “krempelj”.

Krampusa običajno upodabljajo kot rogato, antropomorfno figuro z demonskim videzom. Svetega Miklavža naj bi spremljal v noči na 5. december, ki je znana kot Krampusnacht ali Krampusova noč. Medtem ko sveti Miklavž lepo vzgojene otroke nagrajuje z darili in priboljški, Krampus kaznuje poredne otroke.

Krampusova vloga je prestrašiti in kaznovati neprimerne otroke tako, da jih udari s snopom brezovih vej ali jih celo v košari odnese v svoj brlog. V nekaterih različicah legende lahko otrokom da tudi premog ali druga nezaželena darila. Ideja je otrokom vcepiti strah in disciplino kot način spodbujanja dobrega vedenja.

Legenda o Krampusu je v zadnjih letih znova postala priljubljena z različnimi praznovanji in paradami, posvečenimi temu bitju. V nekaterih delih sveta se ljudje oblečejo v Krampusa in sodelujejo na teh praznovanjih.

Pomembno je omeniti, da se legenda o Krampusu razlikuje od regije do regije, videz in vedenje bitja pa se lahko nekoliko razlikujeta glede na lokalne tradicije.

Pridružite se pogovoru

Pridružite se pogovoru

MOJ RAČUN
Lista želja
Prijava
Ustvari račun

Please select all the ways you would like to hear from us

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Obnovitev gesla

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

TOP
Najbolj prodajano:
Vaša košarica 0
NEDAVNO OGLEDANO 0